Info

Obsah blogu "Genealogie Hradil" k 26. 05. 2019 najdete zde klikni na text pod:

Jak vyhledávat pomocí obsahu, platí pro všechny záložky
Na anonymní dotazy nebude reagováno, budou posílány do spamu.
Nepomáhám s přečtením starých textů, na FB je dost skupin, kde si lidé pomáhají se čtením.

pátek 9. června 2017

Vytváření karet pro jednotlivé lidi z rodokmenu

I když není ve všem FTB program ve všem ideální tak se dá použít k vytvoření karet pro jednotlivé osoby. Program generuje výstupní dokument ve fotmátu *.RTF (*.PDF, *.html).

Vygenerujete jej po otevření souboru tady:


A tady je vidět co si můžeme nechat vygenerovat:

Nejlepší asi bude si vybrat jednu z těchto možností v červeném rámečku, vygenerovat předky nebo potomky. Po vygenerování se dá soubor uložit do tří formátů, nás bude zajímat formát *.rtf, protože se dá dobře editovat a je přenositelný do většiny textových programů, kde je nějaké formátování (tady samozřejmě vynecháme poznámkový blok):


Ale to nejdůležitější samozřejmě je vložení dat k jednotlivým osobám. Vkládat můžeme nejen základní data, při vytvoření nové osoby, ale hlavně vkládání dalších upřesňujících dat na kartě, 




Jak vidíte na kartě přejdete na záložku ÚDAJE:


Tady najdete údaje o narození a případně úmrtí osoby nebo i vzdělání pokud jste je na základní kartě vyplnili, další údaje můžete díle přidávat pomocí přednastavených názvů informací nebo přidat vlastní:


A toto bude tvořit základ vaší karty:


Samozřejmě bude zapotřebí celý dokument potřeba upravit tak aby každá osoba byla na samostatné straně a na zbytek strany si můžeme pak nakopírovat nějakou tabulku aby se dala karta doplňovat ručně. U velmi starších lidí bych doporučovat asi tisknout dvě osoby na jednu stránku A4, protože asi u těch lidí těch informací moc není. Já mám u osob takto doplněno i 60 a více dat. Například každou změnu bydliště, každou změnu zaměstnání (což v dnešní době taky u někoho může reprezentovat hodně dat). Ale i další data biřmování, studium,vůdčí listy, zapsání do registru Katastrálního úřadu, Obchodního registru (dnes, ale i v minulosti), totální nasazení, činnost za války, činnost v armádě, policii nebo četnictvu. Kupní smlouvy na nemovitosti, dědictví. A řadu dalších informací o osobě. 

A tady bych apeloval na každého aby zvážil co z těchto informací pak bude publikovat na internetu a tím to vše dá v plén celému světu. A to nejen u žijících, ale i mrtvých.

Na závěr bych chtěl říci, že bude záležet na velikosti (počtu osob) jak budete muset tyto dokumenty generovat. Samozřejmě to není ideální, protože to nezabere naráz všechny osoby. Takže se zamyslete a vyzkoušejte, možná to někomu pomůže.

A ještě jedna poznámka. V podstatě vy se takto dala časem vytisknou jen karta (karty), kde došlo k podstatnému doplnění.













Žádné komentáře:

Okomentovat