Info

Obsah blogu "Genealogie Hradil" k 26. 05. 2019 najdete zde klikni na text pod:

Jak vyhledávat pomocí obsahu, platí pro všechny záložky
Na anonymní dotazy nebude reagováno, budou posílány do spamu.
Nepomáhám s přečtením starých textů, na FB je dost skupin, kde si lidé pomáhají se čtením.

sobota 17. března 2018

Data na stránce SLOVAKIANA

Dají se zde získat různé digitalizované noviny a časopisy. Dále se zde dají najít sčítací archy ze sčítání lidu v roce 1930 a 1940. pokud je hledáte musíte do vyhledávání zadat jméno obce, kde hledáte, období v letech (např. 1929 až 1940) a kupodivu zrušit zaškrtnutí u položky "LEN ZDIGITALIZOVANÉ" a "LEN VOĽNÉ", Potom můžeme zjistit, kdo na dané adrese v dané době myslel, více se nedá zjistit jelikož je zbytek začerněn (kvůli ochraně dat). Vypadá to asi takto:

Poznámka:
Stránka reaguje dosti pomalu, takže nespěchejte při zadávání vyhledání až jsem našel co jsem potřeboval a otvíral pak stránky už to bylo lepší. Vše bude odvislé od síly vašeho PC, rychlosti vašeho připojení k netu a velikosti vašeho monitoru. To samozřejmě ovlivní rychlost prohlížení sčítacích archů.

Ještě sem dám další postřehy k této stránce od člověka, který s toto stránkou má o mnoho více zkušeností:

Na blogu by ste mohli spomenúť ešte známe problémy s touto stránkou. 
1) Pri niektorých obciach bol rok 1930 mylne uvedený ako rok 1903, a tak sa môže stať, že pri filtrovaní obdobia na roky 1929 - 1940 Vám nájde len súpis obyvateľstva z r. 1940.
2) Ni
ektoré obce nemajú vôbec digitalizované hárky. V niektorých obciach sa z neznámych dôvodov nepodarilo digitalizovať všetky hárky. To znamená, že ak niekto nenájde hľadanú rodinu, stále je možné, že sčítací hárok s ich rodinou jednoducho nebol digitalizovaný.
3) Žiadosť Slovenskému národnému archívu by mala vyzerať nasledovne: žiadosť by mala obsahovať mená a aspoň približný rok narodenia všetkých osôb, ktoré v tom čase bývali v danom dome. Okrem toho by ste k žiadosti mali priložiť aj čestné vyhlásenie, že osoby zapísané na daných hárkoch, sú Vašimi príbuznými. Tento list by ste mali poslať poštou, pretože archív potrebuje archivovať fyzickú listinu s Vašim podpisom. Pre uľahčenie vybavovania žiadosti by ste mali priložiť aj číslo digitálneho objektu. Po rozkliknutí konkrétneho sčítacieho hárku sa vpravo od obrázku ukážu údaje o ňom. Dolu treba kliknúť na „viac... >“. Príklad čísla digitálneho objektu: SNA-0001004467b 

Tady je návod jak se k datům o sčítání lidu dopracovat:

Takže otevřeme stránku https://www.slovakiana.sk a zaregistrujeme se abychom mohli využít všech možností této stránky. Po registraci stránky se přihlásíme, uprostřed zadáme co hledáme. Tady to bude město "Kopčany"


Dále zadáme že hledáme všechno



 Zkontrolujeme zda máme zadány Kopčany, dále zrušíme zaškrtnutí "LEN ZDIGITALIZOVANÉ" a "LEN VOĽNÉ"

Ve filtru nastavíme období ve kterém chceme hledat. Pro sčítání lidu 1930 a 1940 bude nejlépe zadat 1929 a 1940 .





 Po tomto nastavení by se nám měli ukázat všechny dokumenty pro toto období, pokud jsme si vpravo dole nastavili číslo zobrazených ikon 72 můžeme vidět možná již na první straně první sčítací archy. Nejhorší je, že každý arch se musí otevřít samostatně na stránce, nedá se přejít na další, ale musíte se vrátit zpět na stránku výběru. Tudíž je nutno otevřít několik listů na dalším listu (zde záleží na tom jak máte výkonný PC) já jsem si otevřel vždy 24 stran a pomocí příkazu myši v prohlížeči a gest myši jsem byl schopen takto s minimální námahou prohlédnout 72 listů. Nejhorší je, že listy nejsou řazeny podle čísla popisného, ale podle ulic a čísla orientačního. Takže musíte hledat jeden list po druhém.

Zde vidíte co vše se vám podaří najít a získat z tohoto sčítání. Jak získat zbytek závisí na tom zda vám poskytne daný úřad požadovanou kopii. Zde záleží na splnění zákonných podmínek stanovených Slovenským právním systémem.







Snad vám návod pomůže.

1 komentář:

  1. Postupoval jsem podle navodu a vyzadal si prostou kopii v SNA, postup zafungoval, jen cena 33eur za 3 strany byla oproti ceskym archivum dost neprizniva.

    OdpovědětVymazat