Info

Obsah blogu "Genealogie Hradil" k 26. 05. 2019 najdete zde klikni na text pod:

Jak vyhledávat pomocí obsahu, platí pro všechny záložky
Na anonymní dotazy nebude reagováno, budou posílány do spamu.
Nepomáhám s přečtením starých textů, na FB je dost skupin, kde si lidé pomáhají se čtením.

úterý 3. dubna 2018

Číslo popisné, matriky narození, oddání a jejich sledování


Podle nařízení Marie Terezie došlo k číslování domů v monarchii v roce 1770 a zbytek v roce 1771. >>>

Pokud se podíváte na "Stabilní katastr - indikační skici" (tam jsou 1-4 mapy a i když nejsou všechny popsány, kým jsou osazeny, podle polohy můžete zjistit, zda nedošlo k přečíslování dané chalupy. >>>

Při sčítání lidu jsem se také setkal s přečíslováním domů a bylo tam mnohdy napsáno staré číslo a přeškrtnuto a nové číslo, které nemovitost dostala.

Takto by se dalo celkem zjistit přečíslování domů v 19. století.

Pokud chcete vědět proč má některé dítě jiné číslo/a chalupy v dané vesnici v prvním řadě bych se podíval, zda v té době neprobíhalo přečíslování, to bylo provedeno několikrát. Někdy byly přečíslovány skoro všechny domy, někdy jen část (nemíním rozebírat proč, není tématem). Dále to mohlo být z důvodu, že například napřed bydleli u rodičů manželů a pak u rodičů manžela a když otec předal hospodářství jednomu ze synů, mohli rodiče narozeného dítěte odejít jinam do podnájmu. Pokud najdete zápisy o jaké povolání se jedná u otce při narození dítěte, to také může ukazovat na to, proč se dítě narodilo někde jinde. Případně to na ženu přišlo na návštěvě (nebo z jiného důvodu) v jiné usedlosti a nebylo možné, aby byla v tom stavu přepravena do svého domu (samozřejmě je to okrajová záležitost).

Poznámka:
ZNÁTE ROZDÍL MEZI ČÍSLEM POPISNÝM, ORIENTAČNÍM A EVIDENČNÍM?

Článek zde >>>


Žádné komentáře:

Okomentovat