Info

Obsah blogu "Genealogie Hradil" k 26. 05. 2019 najdete zde klikni na text pod:

Jak vyhledávat pomocí obsahu, platí pro všechny záložky
Na anonymní dotazy nebude reagováno, budou posílány do spamu.
Nepomáhám s přečtením starých textů, na FB je dost skupin, kde si lidé pomáhají se čtením.

čtvrtek 12. července 2018

Seznam bitev českých dějin


     Zamysleli jste se někdy při tvorbě vašeho rodokmenu a vaší rodinné kroniky nad dalšími událostmi než běžný život v obcích a zejména ve vesnicích? Největší pohromou bylo pro naše předky, když došlo k válce a zejména pokud vojska procházela kolem jejich obce nebo stačilo mnohdy, pokud prošli jejich krajem. Samozřejmě vedle přírodních katastrof to bylo to nejhorší, co předky mohlo potkat.
      I když se válka nedotkla vašeho kraje, mohla mít na něj vliv, který se dá rozdělit na ztráty mužů v této válce, hospodářské dopady na celý stát a podobně.

     Na internetu je zajímavý článek s názvem „Seznam bitev českých dějin“, nás z toho to článku bude zajímat časové období od Třicetileté války do současnosti. Málo kdo z nás se s informacemi matrik dostane před toto období. I když i některé vojenské akce minulosti mohou mít vliv na velikosti katastrů obcí, jejich vznik nebo obnovení.        Například obec Čejč nechala Marie Terezie obnovit, protože obec zpustla díky válce a takových obcí by se našlo hodně a na území celé republiky. Příčiny jejich zániku a proč nebyli obnoveny, jsou různé.

  • Takže zde je tento článek a můžete se pokusit o tom ve vašem kraji zjistit více >>>
  • Zde začínají informace o Třicetileté válce a dále >>>



Žádné komentáře:

Okomentovat