Info

Obsah blogu "Genealogie Hradil" k 26. 05. 2019 najdete zde klikni na text pod:

Jak vyhledávat pomocí obsahu, platí pro všechny záložky
Na anonymní dotazy nebude reagováno, budou posílány do spamu.
Nepomáhám s přečtením starých textů, na FB je dost skupin, kde si lidé pomáhají se čtením.

pondělí 31. července 2017

O Českých jménech měsíců, jejich významu a původu

Již bezmála třicet let se zabývám genealogií a stále se mám čemu učit. V nedávné době jsem se v jedné komunitě dozvěděl informaci ve které jedna z členek komunity dala jako perličku svůj nález názvů měsíců zapsaný v matrice.

K tomuto nálezu byla zveřejněna informace o těchto názvech:

Cituji: "SBORNÍK PRACÍ FILOSOFICKÉ FAKULTY BRNĚNSKÉ UNIVERSITY STUDIA MINORA FACULTATI S PHILOSOPHICAE UNIVERSITATIS BRUNENSIS A 20, 1972 VLADIMÍR SAUR PŘÍSPĚVEK K REKONSTRUKCI PRASLOVANSKÝCH NÁZVŮ MĚSÍCŮ  
.....
O etymologii domácích slovanských názvů měsíců existuje bohatá literatura starší i nová. Přesto je třeba mnoho poznatků nově a přesněji interpretovat. Náš příspěvek je pokusem o celkové etymologické hodnocení těchto jmen se zaměřením na jejich rozčlenění do časových vrstev podle vzniku; hlavní pozornost věnujeme vrstvě nejstarší. Dnešní kalendář dělí rok na 12 úseků po 28—31 dnech, jejichž délka je odvozena podle lunární fáze, trvající 29 dní 15 hod. 14 min. Tento způsob ..."

Článek naleznete zde >>>

V druhém článku:
Cituji: "Česká jména měsíců, jejich význam a původ, Vojtěch Kebrle .... Březen podle výkladu, který jsme slyšeli, je prý měsíc, kdy krávy bývají březí, ale to je asi omyl; březen znamená zajisté dobu, kdy břízy raší a rozvíjejí své lupínky, právě tak jako duben je měsíc, kdy se duby odívají listím. Že květen je doba květů, netřeba vykládati, ale že by měsíc červen a červenec byly dostaly jméno od nějakých červů, není pravdě podobno. Ovšem barva červená ..."


Článek naleznete zde >>>

Žádné komentáře:

Okomentovat