Info

Obsah blogu "Genealogie Hradil" k 26. 05. 2019 najdete zde klikni na text pod:

Jak vyhledávat pomocí obsahu, platí pro všechny záložky
Na anonymní dotazy nebude reagováno, budou posílány do spamu.
Nepomáhám s přečtením starých textů, na FB je dost skupin, kde si lidé pomáhají se čtením.

pátek 5. ledna 2018

Poznámky genealoga, předtisk, volný list? Digitální nebo sešitová podoba?

Osobně si myslím, že jsou tři skupiny badatelů, co se týče jejich poznámek:
1)     Ti co vše píší klasicky – vše na papíře
2)     Ti co vše píší do Počítače, mobilu tabletu a podobně
3)     Kombinace klasiky a počítače
A podle to se dá také říci, k čemu ten genealogický poznámkový aparát bude sloužit.  
Pokud vše dělám jen klasicky tak je to nepřeberné množství různých tabulek co vyplňuje a vytváří celá strom na listy papíru nebo do „role papíru“.
Ti co vše dávají do PC v podstatě dávají vše do nějakého programu který ukládá data v PC nebo na webu a k tomu si dělá poznámkový aparát podle toho co je schopen uložit do programu a co si musím poznačit někde jinde
Třetí je kombinací obojího.
Dále je to otázka toho co vše má v plánu našinec vyzkoumat. Já mnohdy ani nevím, co z archivu získám, nechám si předložit seznam archiválií uložených pro danou obec a podle toho si je objednám. K tomu všemu požívám Fotoaparát se stojanem a poznámkový blog do nějž zapisuji, co jsem prohledal a pak co jsem případně našel a nafotil. Archiválie neopisuji, ale ofocuji, urychluje to činnost.
Doma pak vše zpracuji, a tudíž vše mám v PC a sešit uložím do příští práce v archívu – stačí prázdné listy a na ně zapsat co jsem studoval a co jsem našel. Jak jsem zde ukazoval, pak dám jen do další stránky v sešitu Excelu pro přehled. A Dokumenty zařadím do složek na HDD, kde vedu rodokmen, většinou k dané obci, Pokud se jedná o bližší rodinu tak k jejich osobě.

Pokud k tomu přidáme rodinnou kroniku tak bych to rozdělil do několika kategorií taky:
1)      V digitální podobě
2)      V tištěné formě
Co se týče digitální podoby, řekl bych, že ji většina badatelů upřednostňuje, protože se dá stále doplňovat.
Co se týká tištěné forma tak tady bych to viděl zejména u rodokmenů na zakázku, když bádání dospělo do určitého stavu a badatel chce předat své výsledky například manželu, manželce, rodičům a prarodičů. Z ekonomického hlediska se přikláním k elektronické verzi (PDF), když má někdo zájem může si to nechat vytisknou. Jak jsem zjistil tak je zde i problém komu tu knihu dáváte, bratranci a sestřenice celkem jdou, ale u vlastníků a vlastnic je to již složitější a musí se jim to dopsat a upravit k jejich postavení v rodokmenu aby to bylo pro ně a ne pro vás. Případně to vytisknu i s výřezem jejich části rozrodu (to pak na plotru).
Závěrem bych řekl, že každému vyhovuje jiný způsob bádání a záznamu a každý preferuje jiný poznámkový systém. A podle toho si upraví i své poznámky a případně i předepíše kolonky, které bude vyplňovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat