Info

Obsah blogu "Genealogie Hradil" k 26. 05. 2019 najdete zde klikni na text pod:

Jak vyhledávat pomocí obsahu, platí pro všechny záložky
Na anonymní dotazy nebude reagováno, budou posílány do spamu.
Nepomáhám s přečtením starých textů, na FB je dost skupin, kde si lidé pomáhají se čtením.

čtvrtek 21. června 2018

Zkušenosti s procházení záznamů o sčítání lidu v letech 1857 – 1910


To znamená sčítání lidu v období, kdy naše země byli ještě součástí Rakousko-Uherského soustátí. Dá se říci, že každý rok se zapisovali některé informace stále stejné, ale i specifické pro daný rok sčítání.
No z mé zkušenosti můžu říci, že hledání podle čísel popisných není správné. Jak jsem zjistil, lidé nemuseli být na těch číslech, co jsme očekávali. Na vesnici je to s několika stovkami domů ještě "jednoduché“, projít „pár“ listů je ještě celkem schůdné, ovšem takové město je již zcela jistě oříšek.

·         Našel jsem třeba v jiné chalupě (na druhém konci vesnice) čtrnáctiletého syna, který tam byl za pacholka u koní. 
·         V jiném sčítání jsem našel chlapce z jiné vesnice ve věku patnácti let u jednoho ševce a byl u něj v učení.
·         V jiném sčítání jsem našel zase šest dětí rozdělených po dvou u sester zesnulého manželského páru.
·         V dalším záznamu jsem našel jednu babičku bydlící u vnučky, což není až tak neobvyklé, ale ta vnučka byla již vdaná, měla malé děti a její matka byla pokrevní příbuzná. To znamená, že dcera změnila příjmení po sňatku a její dcera (vnučka) opět získala nové příjmení po sňatku. Takže se nejmenovala Hradilová. A pak nemáte například prababičku ve sčítání.
·         V dalším záznamu jsem také našel záznam, že jejich dcera je na vychování z Čejkovic (okr. Hodonín) v Hranicích (na Moravě)
Takže pokud bych hledal jen čísla popisná, co mám ve své evidenci, tak bych mnoho lidí nenašel. Rovněž pokud děláte rozrod a evidujete i další příjmení o to je to složitější.

Na druhou stranu v poznámkách se můžete dozvědět řadu významných informací jako například:
·         Do jaké vojenské jednotky je dotyčný zařazen v záloze (může vám to například pomoc s hledáním v případě I. sv. války, už můžete vědět, u čeho sloužil. Výjimka samozřejmě může být, berte to jen jako takové vodítko.
·         Někdy je napsáno, že je za prací (ve službě) tam a tam.
·         Ve sčítání se také ptali, zda umí předkové číst, psát a počítat (pro každé je zvlášť kolonka. Zcela jistě zajímavá informace
V kolonce hlavní práce / pracovní postavení a vedlejší pracovní činnost se dá zjistit i sociální postavení. V jednom případě jsem například našel jako hlavní povolání chalupnice a vedlejší, nádenice na polních pracích a v cukrovaru a občasná žebračka. Takže chalupa byla a přesto se nebyla schopna uživit.

Žádné komentáře:

Okomentovat