Info

Obsah blogu "Genealogie Hradil" k 26. 05. 2019 najdete zde klikni na text pod:

Jak vyhledávat pomocí obsahu, platí pro všechny záložky
Na anonymní dotazy nebude reagováno, budou posílány do spamu.
Nepomáhám s přečtením starých textů, na FB je dost skupin, kde si lidé pomáhají se čtením.

čtvrtek 27. února 2020

Kniha o pekařském řemesle

Pokud máte v rodokmenu pekaře možná vám v něčem pomůže tato kniha popisující v úvodu historii pekařství, následně popisuje činnost pekařů v dané době před vydáním.

Z dějin, života a práce řemesla pekařského
Autor - Polenský, Ferdinand
Nakladatelské údaje - Praha: Věstník pekařů, 1910
Typ dokumentu - Kniha
Jazyk - Čeština
Místo uložení - Národní knihovna České republiky - Knihovní fondy a služby
Signatura: 54 K 002214
Fyzický popis
Rozsah: 93, 1 s. ; 8°
zadní desky nejsou k dispozici
Poznámky
naps. Ferdinand Polenský


Ukázky z knihy:

„ … První historické zprávy o pekařích v Čechách, ovšem latinské, nalézáme v Kozmovi, tedy
v XI stol., který ve své kronice mezi řemesly tehdáž jmenovanými také pekaře uvádí.
Pekaři již v dávných dobách spolčeni byli v bratrstvo. R. 1308 při vjezdu Jindřicha Korutanského do Prahy tančili také pekaři.
Pekařů v městech přibývalo. Leč vedlo se jim nápodobně jako řezníkům. Měšťanky, pekouce
chleby a housky doma, překážely řemeslu, a zdá … “
str. 34

„ … Pekařství zůstávalo pořád podřízeno přísným předpisům. Mouka musila se prodávati podle ceníkův úředně stanovených a pekaři směli z ní vyráběti pečivo jen dle úřední sazby. Byli také
povinni obecenstvu dodávati pečivo za jakýchkoliv poměrů. Po nesnázích vyvolaných drahotou
následkem válek francouzských před sto lety (po r. 1805) bylo uvolněno pekařství tím, že zrušeny byly sazby na mouku. … “

Knihu najdete na této adrese >>>

Doplnění:


Co má věděti každý pekař a cukrář příručka pro pekaře, cukráře i hospodyně Díl 1. >>>

Žádné komentáře:

Okomentovat