Z dějin, života a práce řemesla pekařského
Autor - Polenský, Ferdinand
Nakladatelské údaje - Praha: Věstník pekařů, 1910
Typ dokumentu - Kniha
Jazyk - Čeština
Místo uložení - Národní knihovna České republiky - Knihovní
fondy a služby
Signatura: 54 K 002214
Fyzický popis
Rozsah: 93, 1 s. ; 8°
zadní desky nejsou k dispozici
Poznámky
naps. Ferdinand Polenský
Ukázky z knihy:
„ … První historické zprávy o pekařích v Čechách, ovšem
latinské, nalézáme v Kozmovi, tedy
v XI stol., který ve své kronice mezi řemesly tehdáž
jmenovanými také pekaře uvádí.
Pekaři již v dávných dobách spolčeni byli v bratrstvo. R.
1308 při vjezdu Jindřicha Korutanského do Prahy tančili také pekaři.
Pekařů v městech přibývalo. Leč vedlo se jim nápodobně jako
řezníkům. Měšťanky, pekouce
chleby a housky doma, překážely řemeslu, a zdá … “
str. 34
„ … Pekařství zůstávalo pořád podřízeno přísným předpisům.
Mouka musila se prodávati podle ceníkův úředně stanovených a pekaři směli z ní
vyráběti pečivo jen dle úřední sazby. Byli také
povinni obecenstvu dodávati pečivo za jakýchkoliv poměrů. Po
nesnázích vyvolaných drahotou
následkem válek francouzských před sto lety (po r. 1805)
bylo uvolněno pekařství tím, že zrušeny byly sazby na mouku. … “
Knihu najdete na této adrese >>>
Doplnění:
Co má věděti každý pekař a cukrář příručka pro pekaře, cukráře i hospodyně Díl 1. >>>
Doplnění:
Co má věděti každý pekař a cukrář příručka pro pekaře, cukráře i hospodyně Díl 1. >>>
Žádné komentáře:
Okomentovat