Info

Obsah blogu "Genealogie Hradil" k 26. 05. 2019 najdete zde klikni na text pod:

Jak vyhledávat pomocí obsahu, platí pro všechny záložky
Na anonymní dotazy nebude reagováno, budou posílány do spamu.
Nepomáhám s přečtením starých textů, na FB je dost skupin, kde si lidé pomáhají se čtením.

pátek 26. února 2021

Jak zapisovat jména příjmení předků a příbuzných ve stromu?

 Stále se opakující dotaz. A vždy dostanete stejné odpovědi, které váš problém nevyřeší. Stále zde budou zastánci aby zápis byl v dnešní podobě na straně jedné a na straně druhé zastánci zápisu toho co najdou v matrice. Samozřejmě se pak budou mezi tyto dvě hraniční skupiny řadit lidé někde mezi ně. Nechci zde nikoho zrazovat nebo přemlouvat k mému řešení, každý si musí najít svůj způsob / systém jak toto dilema vyřešit. Jen zde napíši jak to dělám já a proč to tak dělám.

 

1)      Všechny jména a příjmení se snažím zapisovat v dnešní podobě, jen u těch co jsou v zahraničí používám zahraniční verze.

2)      Jména a příjmení z matrik zapisuji do poznámky u dané osoby v původní podobě.

 

Důvody?

1)      Při počítačovém zpracování dat je to výhodnější. A nejen z toho důvodu, ono několik variant příjmení s kombinací různých tvarů jmen a počtu několika tisíc lidí ve vývodu jinak ani nejde.

2)      Jak to asi dělat, když jméno a příjmením je zapisováno v různých tvarech od narození až po úmrtí. Které jména a příjmení zvolit? Někdo zapisuje například takto „František / Franz / Frantz“ nebo „Josef / Josephus/ Joseph / Jozef“. Někdo dává lomítko, někdo čárku a pak to jméno vypadá jak u nějakého velké šlechtice (ten poslední zavře dveře).

3)      Dále je zde otázka kdy začít zapisovat u žen přechylování příjmení.

4)      Dále otázka kdy je příjmení poněmčeno nebo naopak počeštěno a aby toho nebylo málo tak se nám do toho míchá latina a její varianty příjemní (zejména ve městech).

 

Například můj pra..děda měl zapsaná příjmení zcela jinak při narození, sňatku, narození dětí i při úmrtí. Tak to bych chtěl vidět jak to zapsat do kolonky jako více variant. Nehledě na to, že každé dítě by mělo jiné příjmení. Mnohdy stačí zápis kde dojde k změně „W na V“. A to není sám komu to příjmení zapisovali „špatně“ nebo spíše nejednotně.

 

A takových příjmení mám v rodokmenu hodně (například):

Košut

Umšajt

Červinka

Pulsberger

Kučera

Pecuch

Vinkler

 

Proto upřednostním jednotná jména a příjmení (v poznámkách všechny možné varianty). A každý jak mu to vyhovuje. Protože každý si najde argumenty aby si obhájil ten svůj výklad a představu.

 ukázka stromu


Žádné komentáře:

Okomentovat